fallback

Голяма Задушница е, прави се помен на мъртвите

Приготвя се "коливо" - варено, подсладено жито; българската традиция включва и хляб и вино

26.02.2022 | 09:00 Автор: Здравко Черкезов

На 26 февруари е първата Голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на Голямата Задушница преди Великия пост. На Задушница се посещават гробовете на починали близки.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за успокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

На 26 февруари във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците.

Снимка и текст: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback