ГЕРБ: Шест часа дебати във време на война за две думи – санкции, Русия

Декларацията бе приета след скандал заради думата "санкции"

24.02.2022 | 18:48 Редактор: Здравко Черкезов

След бурни дебати парламентът прие декларация, с която осъди случващото се в Украйна.

В нея се декларира подкрепа за съюзниците от ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, за деескалация на конфликта. Заявява се подкрепа българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността на предизвикателствата на международната архитектура за сигурност, подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава. Отбелязва се, че парламентът подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъде абсолютен приоритет. 

Предложената от управляващата коалиция декларация първоначално не получи търсената подкрепа. За да обедини депутатите в парламента, дойде лично премиерът Кирил Петков: 

"Искам да призова всички депутати да покажат общата си позиция. Ще говорим в един глас". 

И ефектът беше постигнат. Документът беше приет, но не и без скандал. Повод стана думата "санкции". 

"Нашето становище е, че санкции не бива да има и в този конфликт. България ще понесе икономически щети,  за които не виждаме някой да се е загрижил кой ще ги плаща", отсече лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Има един единствен човек, който е на състезание за собствената си популярност на гърба на емоциите на хората и на страха... и на гърба на отговорността към всички", отвърна депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослава Петрова, визирайки Костадинов.

Но левицата не одобри санкциите. 

"Когато се въвеждат санкции, никой не пита кой плаща цената. Големите икономики намират начин да ги заобиколят, а най-накрая страни като България се оказват потърпевши. Това е основната причина ние да не подкрепим такива санкции и да гласуваме "въздържал се". Не смятам, че някой може да обвини БСП безпринципна позиция", аргументира се Александър Симов.

И макар от опозицията да дойде подкрепа, не липсваха и критики. 

"Шест часа дебат във време на война за две думи – санкции, Русия. Коалицията не скъса своето споразумение", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

След решението на парламента премиерът Кирил Петков заминава за Брюксел на среша с европейските лидери.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК