fallback

Избирателната активност ще определи победителя

БСП ще спечели при слаба активност в изборния ден, докато ГЕРБ излизат напред при висока

22.05.2014 | 18:02 Автор: Мариета Иванова

Броени дни преди евроизборите все още няма изявен първенец в предпочитанията на имащите право на глас, сочат данните на последните социологически проучвания. Крайният резултат ще зависи от колебаещите се да подкрепят ли ГЕРБ или изобщо да не гласуват, сочи допитване на "Галъп". При ниска избирателна активност победителят ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ.

Според проучване на "Алфа Рисърч" пък с най-големи шансове за първа политическа сила е ГЕРБ с 27.3% подкрепа. Втора остава БСП с 23.6%.

Възможността партията на Борисов да има повече гласове от БСП зависи от това колко мобилизирани ще са привържениците на ГЕРБ. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен.

От "Галъп" прогнозират около 590- 690 хиляди гласа в подкрепа на БСП и 550- 650 хиляди за ГЕРБ. ДПС остава твърдо на трето място с потенциал да привлече около 400 хиляди гласа, следвана от коалицията около "България без цензура" и ВМРО с очакван резултат около 200 хиляди гласа.

АБВ и Реформаторският блок също имат шансове да прескочат бариерата за влизане в Европарламента, но само при сериозна мобилизация на техните симпатизанти.

Повече по темата вижте от видео репортажа.

 

fallback
Още от България
fallback