ПП, ДБ и ИТН с обща декларация: България подкрепя териториалната цялост на Украйна

От ГЕРБ-СДС също излязоха с позиция

22.02.2022 | 16:15 Редактор: Ваня Кузманова
ПП, ДБ и ИТН с обща декларация: България подкрепя териториалната цялост на Украйна

"Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" излязоха с обща декларация относно ситуацията в Украйна: 

"Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна. Това е грубо нарушение на Минските споразумения и международното право. България подкрепя безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, които поставят под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Страната ни ще настоява ЕС и НАТО  да продължават да защитават категорично принципите на международното право! България ще подкрепи предвидените санкции на Европейския съюз спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драматично. Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта. Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет! 
Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна", написаха те в декларацията. 

От ГЕРБ-СДС също излязоха с позиция относно ситуацията в Украйна:

- Категорично осъждаме грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. Никакъв исторически прочит или въображаеми опасения за собствената сигурност не оправдават военна интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби. 

- Призоваваме партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация, съответстващи на сериозността, която представлява предизвикателството срещу международната архитектура за сигурност. Българското правителство да участва активно в дебатите около санкциите, защитавайки позицията на България като пълноценен член на НАТО и ЕС с ясни и категорични оценки за действията на Руската федерация.

- Българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща  с възможностите на българската държава и нуждите, заявени от украинска страна. България да обмисли въвеждането на възможен облекчен режим за внос на украински стоки. Подобни кризисни моменти ни задължават пред историята и остават в паметта на поколенията.

- Спешно да се свика Съветът за сигурност на ООН, който да оцени съвместимостта на действията на Руската федерация с основополагащите принципи на организацията, както и с нейния устав.   

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
1 rate up comment rate down comment 0
Хасан
преди 2 години
Украйна не може да бъде цяла, войната ще се води до пълната и окупация и безусловната капитулация на укродебилите. А след това значителни териториални анексии (минимум: Харков, Донбас, Приазовието, Одеса. Не направи ли това Путин, ще се окаже пред целия свят като един позьор и това ще е краят на политическата му кариера. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Да Украйна тррябва да е цяла, но дали се грижи за всички в границите и...Пита ли се някой защо тези малки общности вътре искат да са автономни...? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
к-н Кочо Стоянов
преди 2 години
Срам ме от вас тъ пи и безотоговорни глу па ци. Парламентите са напълно ненужни говорилни и показват само тъ по та та на тоя жа лък народ който ги е пръкнал тия ни що же ст ва де пу тьо в ци и де *** ки, всичките анууууси! Сигнализирай за неуместен коментар