fallback

Вапцаров и Минков на матурите в 12 и 7 клас

21.05.2014 | 21:35

120 хиляди ученици от 7 и 12 клас се явиха на 21 май 2014 на изпит по български език и литература.

Живот и изкуство" в стихотворението „Кино" на Никола Вапцаров се падна на дванайсетокласниците, които за четири часа зрелостниците трябваше да се справят и с 41 задачи, включително създаването на аргументативен текст.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Седмокласниците писаха по вариант „2“ от три възможни. Освен с тестовите въпроси, децата трябваше да се справят и с преразказ на непознат текст - да преразкажат от името на врабчето разказа на Светослав Минков „Снежният човек и врабчето“.

Резултатите за изпита след 7 клас излизат на 4 юни.

За да няма изтичане на информация и тази година матурата и външното оценяване минаха при засилени мерки за сигурност.

Повишаване на авторитета и социалния статус на учителите, диференцирано заплащане и единна система при подготовката на педагози са основните цели на приетата на 21 май 2014 от правителството Национална стратегия за развитие на педагогическите кадри.

Предвиден е комплекс от политики и за младите преподаватели - за мотивирането и задържането им в професията.

За постигане на целите на стратегията се предвижда приемането на план с конкретни срокове, отговорни институции и източници на финансиране .Документът трябва да бъде приложен до 2020 година.

Той ще се актуализира на всеки две години, ще отчита постигнатите резултати и при необходимост в него ще се въвеждат допълнителни мерки за подобрение на образователната система.

Вяра Петрова и Иван Иванов проследиха как преминаха матурите.

 

fallback
Още от България
fallback