fallback

Скопие - център на регионална структура за търговия с ценни книжа

20.05.2014 | 20:53

Фондовите борси на България, Македония и Хърватия основаха обща компания, със седалище Скопие, съобщава БФБ.

"Трите борси ще постигнат по-добра видимост и ще подобрят ефективността на своите пазари и тяхната инфраструктура чрез създаване на тесни връзки помежду си. Платформата ще бъде отворена и към други пазари при наличие на интерес от тяхна страна", съобщи БФБ на сайта си. Проектът е бил финансиран от ЕБВР.

Чрез създаването на единна точка за достъп, членовете на всяка от трите борси ще имат възможност да подават поръчки за изпълнение към членовете на останалите посредством стандартен интерфейс. Сетълментът на всички сделки, сключени по този начин, ще се осъществява по досегашния ред, тоест – по сметки в местните депозитарни и клирингови институции, се посочва в съобщението на сайта на борсата. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската банка за възстановяване и развитие. Следваща стъпка е да се внедри технологично решение, което да осигури извършването на поръчките. Плановете са това да се случи през следващата година.

Коментар на изпълнителния директор на БФБ-София Иван Такев за Вероника Денизова от Пазарите на България он ер за предстоящата интеграция и очакваните от нея резултати - във видеото.

 

fallback
Още от България
fallback