fallback

Кирил Петков каза в Брюксел кога пада "зеленият сертификат" у нас

Има хора, които наистина протестират, защото искат отпадането на мярката, коментира премиерът

17.02.2022 | 16:10 Автор: Елеонора Танева

Цялото правителство иска да бъде махнат "зеленият сертификат". Изчакваме само рискът да падне от здравната система, за да може да отпадне. Това каза министър-председателят Кирил Петков в Брюксел във връзка с подготвяния протеста на "Възраждане".

Петков беше категоричен, че протестът е част от демокрацията и важна форма на комуникация на обществото, но не трябва да се използва от подмолни движения на хора, свързани с криминалния свят. Премиерът добави, че е налична информация за хора от криминалния контингент, които да бъдат включени към протеста, за да се опитват да правят провокации. МВР в момента разглежда всеки сигнал, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Всички чакаме много бързо да се случат нещата, които искаме - ценитe да паднат, мораториумът да отпадне. Новите членове в КЕВР са абсолютни професионалисти. Нещата се движат в правилата посока", каза още той.

Той коментира и бюджетът на прокуратурата. 

"Бюджетът беше разчетен много точно до какъв лимит може да имаме дефицит и той е 4.1. Това, което се обсъди е, че 20 млн. ще се вкарат в наука при младите учени в БАН със специфични задачи. За мен науката и иновацията е бъдещето на България. Бюджетът на прокуратурата и в момента е доста голям. Всички българи плащаме доста голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което според мен имаме. Даже плащаме прекалено голяма цена. Тази промяна от прокуратурата към младите учени е посоката, в която би трябвало да има по-добър резултат за българската икономика и за България като цяло", каза още премиерът.

Министър-председателят отговори на коментара на президента Румен Радев за ситуацията в енергетиката. 

"Правителството работи целенасочено и с новото ръководство на КЕВР ще бъдат постигнати много добри резултати. За мен нещата се движат в правилната посока", заяви Кирил Петков. Той даде пример - с февруарските фактури бизнесът вече усеща допълнителната помощ от държавата, като подкрепа ще има и през март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback