Депутатите решиха да преместят НИМХ от БАН към МОСВ

От института обявиха готовност за протест

17.02.2022 | 15:32 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите направиха първа крачка към преместването на Националния институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите. Промените са заложени в Закона за водите, който народните представители разгледаха на второ четене. Те обаче не успяха да гласуват целия проект, затова стъпките по пълното прехвърляне на института все още не са факт. 

Министърът на околната среда и водите в кулоарите на парламента обяви, че смяната при НИМХ няма да доведе но никакви проблеми в работата на института.

"Нищо не се променя в начина им на работа, във възнагражденията им, в числовия състав, в мястото им на работа. Опасявам се, че има притеснения във връзка с дейности, които са се случвали досега. Че преминаването към МОСВ може да ги изсветли. НИМХ най-много обслужва МОСВ като анализи и данни, да не се каже, че са били отчитани и на друго място", коментира министър Сандов.

Предложената промяна в 12 без 5 предизвика недоволство при работещите в института. От НИМХ обявиха, че ще подновят да предоставят прогнозата за времето, но остават в протестна готовност.

"Засега протестите спират. Бяхме неприятно изненадани от тяхното манипулиране и политизиране. Няма смисъл, след като една част от нещата вече са приети, ние да продължаваме да измъчваме гражданите със спирането на прогнозите", коментира Кръстина Манчева от НИМХ. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК