Крайбрежните зони на Лом и Никопол са двете рискови зони

Георги Георгиев, изп. директор Агенция за проучване и поддържане на река Дунав

20.05.2014 | 10:16
Крайбрежните зони на Лом и Никопол са двете рискови зони

Ситуацията в българския участък на Дунав на 20 май 2014 сутринта е сравнително спокойна, на фона на обстановката в предишните дни, съобщи Георги Георгиев, изп. директор на Агенция за проучване и поддържане на река Дунав.

Нивото на реката почти не се променя в средната част, около Лом-Свищов. Леко повишение има в района на Русе, около 20 см спрямо вчера.

Няма опасност от заливане на нови територии.

От 20 май 2014 сутринта хидровъзелът Железни врата-1 е започнал да повишава преминаващото количество вода. В следващите дни трябва да очакваме постепенно покачване с още 5-60 см до метър, съобщи в Сутрешния блок Георги Георгиев.

Реката е излязла от бреговете си и вече и опряла в дигите, но няма да стигне по-далеч, увери директорът на Агенцията за поддържане на река Дунав.

Крайбрежните зони на Лом и Никопол са двете рискови зони.

Голямата вълна, заляла сръбската част на Дунав в момента влезе в река Дунав и поетапно ще се пропуска от Железни врата-1 и Железни врата-2. Румънските власти са предупредили, че дебитът да достигне до близо 14000 куб. м в секунда, което ще повиши допълнително нивото в българския участък на Дунав.

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "ПРОУЧВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕКА ДУНАВ" - гр.Русе е единствената специализирана организация в България, която осъществява целия комплекс от работи по поддържане на плавателния път, акваторията на пристанищата и зимовниците за осигуряване безопасността на корабоплаването в българския участък от реката.

/Снимки: appd-bg.org/