Защо българите остават най-бедните европейци?

Връзката между ръста на икономиката и разпределението на продукта е много слаба у нас, коментира Васил Цанов от БАН

19.05.2014 | 10:48 Редактор: Мариета Иванова
Защо българите остават най-бедните европейци?

Връзката между това, което се създава в икономиката, и това, което се разпределя сред населението е много слаба у нас. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът от БАН Васил Цанов в отговор на въпрос защо българите остават най-бедните европейци.

„Връзка между икономическия растеж и благосъстоянието или жизнения стандарт на хората е слаба“, заяви още експертът.
На въпрос на водещия Иван Нончев дали има възможност за промяна, Цанов отговори, че държавата има един инструмент за въздействие и това е минималната работна заплата.

„Нейното увеличаване ще намали неравенството при условие, че няма да се компенсират високите доходи в същата степен, в която се увеличава минималната заплата. В годините от прехода – особено след 2007, имаше периоди на рязко повишаване на минималните доходи, но това не се отрази особено, както върху безработицата и други макропоказатели на икономиката“, коментира икономистът.

Той посочи, че проблемите на пазара на труда и на неравенството в разпределението на доходите се наблюдават при всички политически системи. По думите му най-малко десетилетие ще е необходимо, за да бъде решен проблемът с бедността у нас и то, ако акцентът бъде "поставен върху политиките“.

Според  Цанов политиките в Европа в посока на намаляване на неравенството няма да бъдат променени чувствително.
„И левите, и десните да спечелят, не мисля, че могат да си позволят мерки, извън това, което Европа създава. Може да се позволи по-различно разпределение, но съм песимист“, заяви икономистът.