fallback

Д-р Йорданов: Качеството на здравеопазването у нас се дължи на лекарския труд

Финансирането е в пъти по-ниско в сравнение със средното в Европа, коментира заместник-председателят на БЛС

17.05.2014 | 16:00 Автор: Мариета Иванова

Качеството на здравеопазването у нас се дължи най-вече на лекарския труд, заяви за предаването „Брюксел 1” с водещ Милена Милотинова заместник-председателят на Българския лекарски съюз  д-р Юлиян Йорданов. Той посочи, че финансирането на сектора е значително по-ниско в сравнение с това в Европа. Йорданов допълни, че средноевропейският процент от БВП, който се отделя за здравеопазване е 7.6 – 7.7, докато у нас е 4 и 4.2 на сто. Наред с по-малкия брутен вътрешен продукт на страната, постигането на качествено здравеопазване още повече се усложнява, коментира още Йорданов. Той сравни финансирането на здравеопазването във Великобритания с това у нас.

„За 2013 бюджетът за здравеопазване там беше 106 млрд. паунда при населени 63 млн. жители. Ако приравним към 7 млн. жители в България, и ако обърнем тази валута в левове, то финансирането на цялото здравеопазване у нас трябва да бъде 27 млрд. лева. Това, което се дава е обаче, е около 3,2 млрд. или девет пъти по-малко”, изчисли Йорданов.

Заместник-председателят на БЛС подчерта, че все пак имаме добро здравеопазване, което се случва за сметка на лекарите. За това са показателни данните на Общоевропейския индекс на лекарския потребител, изготвян от независима шведска организация, коментира още Йорданов.

По този показател „от 35 европейски страни сме на 31 място. Но сме на първите места, само за тези дейности, свързани с лекарския труд. Например, по показателя за време за планови операции сме на трето място. Причината е, че „времето за чакане за планова операции” е късо. По показателя „достъп до личния лекар” сме на 4 място. „По достъп до личното досие” сме на едно от първите места. Или по показателите, където участват лекарите, сме на едно от първите места. При  останалите - сме на едно от последните”, коментира още Йорданов.

По повод състоялите се през седмицата протести на лекари в страната заместник-председателят на БЛС посочи, че исканията на медиците у нас и в Европа се припокриват по няколко основни точки. На първо място е осигуряване на средства за гарантиране на качествено на здравеопазването и по-добро ниво на обслужване на пациентите. На второ място е искането за борба с корупцията в сектора. На трето място е това за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Не на последно място се нарежда и искането за борба с репресията върху лекари.

Цялото интервю с д-р Юлиан Йорданов може да гледате в предаването „Брюксел 1” днес- 17 май, от 18 часа в ефира на Bulgaria On Air. В предаването ще видите още и коментари по темите за предизвикателствата пред  Донецк и Луганск след проведените референдуми в Източна Украйна, както и дискусия по темата за това има ли изявен фаворит за председателския пост на Европейската комисия -седмица преди европейските избори.

 

fallback
Още от България
fallback