За първи път в историята български премиер отива на разпит в прокуратурата

В ранния следобед на разпит дойде и началникът на кабинета му - Лена Бориславова

09.02.2022 | 18:43 Редактор: Ваня Кузманова

Прокурори от Върховната касационна прокуратура разпитваха два часа министър-председателя Кирил Петков, във връзка с негов коментар, че не се разследват хора, извършили престъпления. Премиерът им остави и папка със списък от 19 имена.  В прокуратурата днес се яви и началникът на кабинета на премиера - Лена Бориславова. Явяването на двамата е форма на институционално изнудване, пък обяви президентът Румен Радев. 

За първи път в историята български премиер отива на разпит в прокуратурата. Кирил Петков го направи на 55-ия ден от управлението на своя кабинет. Донесе папка с медийни публикации за 19 души. 

"Съжалявам, че прокуратурата има нужда от изпълнителната власт да носи по този начин информация и иска доказателства. Плюс тези, които казах добавихме и хора като г-н Михалев – Маджо. Имаме и Таки и Маджо и Петьо Еврото. Една прокуратура би трябвало да може сама да направи това домашно и сама да се самосезира, ако имат нужда от помощ – ето тук съм, да помогна", заяви министър-председателят Кирил Петков.  

В ранния следобед на разпит дойде и началникът на кабинета му – Лена Бориславова. 

"Има публикации свързани с личността на г-н Делян Пеевски – да. Интересно обаче как след тази среща, изведнъж прокуратурата имаше възможност да се самосезира да извика мен, да извика премиера да даваме пояснение без да търси съдействие от тези органи, надявам се че ако това е пречката тя ще бъде отстранена", посочи началникът на кабинета - Лена Бориславова. 

От държавното обвинение съобщиха, че ще изискат информация от службите за лицата от папката. 

"Моята критика към главния прокурор и тази на "Продължаваме промяната" е, че ние не сме доволни като извършена крайна дейност и мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка", допълни премиерът Кирил Петков. 

Законовият срок за проверката на прокуратурата е три месеца.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК