Радев: Пандемията оголи проблемите на здравеопазването, нужна е трансформация

"Без силно здравеопазване не можем да си поставим и да изпълним нито една амбициозна национална цел", каза президентът

09.02.2022 | 13:08 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Пандемията оголи проблемите на здравеопазването, нужна е трансформация

Пандемията Ковид-19 оголи проблемите на българското здравеопазване, показа ясно, че в обществото ни има консенсус за необходимостта от дълбока трансформация на българския модел на здравеопазване, върна в огромна степен престижа, уважението към българския лекар, но постави и много въпроси. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържественото връчване на дипломите на новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицинския университет - София, в НДК.

Сред въпросите, възникнали покрай пандемията, са как да бъде извършена трансформацията на модела в здравеопазването, какви средства са необходими, по кои пътища можем да тръгнем, отбеляза президентът.

Радев посочи и проблеми пред младите лекари - неадекватното заплащане след завършване, което, според него, е недопустимо, проблемите със специализацията. Държавният глава коментира приетите от служебното правителство промени в две наредби за разширяване на обхвата и броя им и за по-гъвкав модел.

"Остава открит въпросът в каква среда в България ще могат младите лекари да се развиват професионално - заплащане, условия на труд и възможност да работят със съвременни технологии, така че огромният потенциал, които имат, получен след много години учене и труд, да бъде реализиран по най-добрия начин", подчерта Радев.

Президентът отбеляза и проектите в Плана за възстановяване и устойчивост, които предоставят значителни възможности и добави, че е много важно по какъв път ще тръгнем в трансформацията на здравния модел, предаде БТА.

Сред проектите той припомни този за спешната медицинска помощ от въздуха по предложение на президентството, за изграждане на регионални високотехнологични центрове - т.нар. строук центрове за лечение на неврологични и съдови заболявания, за национална дигитална платформа за диагностика, насочена към образната диагностика, за създаване на амбулатории за доболнична помощ в малките и отдалечени населени места.

Държавният глава изтъкна важността на качеството на детското здравеопазване и заяви, че израждането на национална детска болница трябва да върви заедно и с проект за изграждане на национален детски рехабилитационен център.

"Без силно здравеопазване не можем да си поставим и да изпълним нито една амбициозна национална цел", категоричен бе президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК