Чакаме повече туристи от Украйна заради Крим

Издадени са с 12% повече визи за Беларус за летния сезон, заяви заместник-министърът по туризма

15.05.2014 | 18:43 Редактор: Мариета Иванова

България ще посрещне повече туристи от Украйна това лято, прогнозира в Пловдив зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев.

Те нямат алтернатива на Крим, смята той. За да посетят курортите в Гърция или Турция, трябва да минат през България, а това ще им излезе доста по-скъпо, каза Ботев и допълни, че очаква ръст над средния европейски за летния сезон.

Страната ни е издала с 12% повече визи за Беларус за летния сезон. Няма спад и в броя на руските туристи, тъй като туристическите пакети за тях се договарят най-малко половин година по-рано, каза Бранимир Ботев.

До две седмици ще бъде открита консулска служба в Екатеринбург. Според Бранимир Ботев, така ще си осигурим потенциален пазар от 120 000 - 150 000 души, които идват у нас от този регион, предаде БТА.

На 30 юни официално ще бъде открита директна авиолиния Истанбул-Варна, съобщи още Ботев. Тя е организирана, финансирана и менажирана от "Търкиш еърлайнс", България дава само летище и дестинация, уточни зам.-министърът.

С това според него Варна може да се превърне в подстъп на истанбулското летище по отношение на външни дестинации. Трябва да помислим сериозно и за потенциала, който носи пловдивското летище, каза още Ботев.

С отварянето на магистралата към Турция хората от европейската част на Истанбул ще стигат до Пловдив и Пампорово за 3-3,5 часа, обясни зам.-министърът и прогнозира, че Пампорово може да се превърне в зимната дестинация на Истанбул.
За последния зимен туристически сезон имаме 61% ръст на турски туристи у нас. През миналия летен сезон броят им се е увеличил с 13 на сто.

Общият ресурс, който туризмът генерира в икономиката на България, е 11 млрд. лева, показват данните на Световната организация по туризъм. 13,6% от БВП се генерират директно от туризъм, което значи, че всеки седми лев идва от тази индустрия, допълни Ботев. 5,5 млрд. лева влизат в икономиката на държавата индиректно.

Броят на туристите, посетили Пловдив през последните три години, е нараснал с 11-12%, каза при откриването на срещата на туроператорите кметът на града Иван Тотев. През първите четири месеца на 2014 г. ръстът е 15%, добави той.

В срещата участват представители на около 60 туристически агенции и 30 организации от България, Турция, Русия, Индия, Мароко, Румъния, Сърбия, Франция, Непал и други. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи страната ни като туристическа дестинация. Участниците се запознаха и с възможностите на Пловдив за културно-исторически, конгресен и събитиен туризъм.

В обиколката на туроператорите са включени антични обекти, Археологическият музей, Панаирът на занаятите в Пловдив. Утре гостите ще разгледат хотелската база в града, ще присъстват на спектакъл "На сватба в Стария Пловдив" и на откриването на Античния фестивал на Римския стадион.