fallback

Чобанов обеща, че ще даде пари на болниците

По думите му планът за приходи от здравни осигуровки върви добре

15.05.2014 | 16:18 Автор: Мариета Иванова

Обещаният финансов ресурс за болниците, ще бъде осигурен. Така отговори на лекарските искания министърът на финансите Петър Чобанов. По време на посещение в Шумен той коментира, че планът за приходи от здравни осигуровки върви добре. Финансист номер едно   обяви още, че Министерството на здравеопазването и Здравната каса разработват мерки за дисциплиниране на системата и за по-ефективно използване на средствата.

По-рано днес лекари излязоха на символичен протест пред болници в страната. От Българския лекарски съюз настояват за повече средства за здравеопазването, прекратяване на корупцията и по-високи заплати.

Действията на медиците бяха част от Международния ден за протест на европейските лекари.

Медиците поставиха ултиматум, че ако до 30 май правителството не е готово с актуализацията на бюджета, от Българския лекарски съюз ще организират много по-масови протести.

Над 200 милиона лева е очакваният дефицит в Здравната каса за 2014-та година. Разходите за болниците и за лекарствата растат всеки ден.

Друг проблем пред родното здравеопазване е редовното събиране на осигурителните вноски.

Лекарите от „Пирогов“ поставят като приоритет на болницата увеличаването на персонала и подобряването на инфраструктурата.  Оказва се, че от две години поради недостиг на средства не може да бъде довършен ремонта в детската реанимация и хирургия.   Репортаж на Борислав Петров и оператора Кирил Бациев.

 

fallback
Още от България
fallback