Чобанов обеща, че ще даде пари на болниците

По думите му планът за приходи от здравни осигуровки върви добре

15.05.2014 | 16:18 Редактор:
Чобанов обеща, че ще даде пари на болниците
Чобанов обеща, че ще даде пари на болниците

Обещаният финансов ресурс за болниците, ще бъде осигурен. Така отговори на лекарските искания министърът на финансите Петър Чобанов. По време на посещение в Шумен той коментира, че планът за приходи от здравни осигуровки върви добре.
Финансист номер едно   обяви още, че Министерството на здравеопазването и Здравната каса разработват мерки за дисциплиниране на системата и за по-ефективно използване на средствата.

По-рано днес лекари излязоха на символичен протест пред болници в страната. От Българския лекарски съюз настояват за повече средства за здравеопазването, прекратяване на корупцията и по-високи заплати.

Действията на медиците бяха част от Международния ден за протест на европейските лекари.

Медиците поставиха ултиматум, че ако до 30 май правителството не е готово с актуализацията на бюджета, от Българския лекарски съюз ще организират много по-масови протести.

Над 200 милиона лева е очакваният дефицит в Здравната каса за 2014-та година. Разходите за болниците и за лекарствата растат всеки ден.

Друг проблем пред родното здравеопазване е редовното събиране на осигурителните вноски.

Лекарите от „Пирогов“ поставят като приоритет на болницата увеличаването на персонала и подобряването на инфраструктурата.  Оказва се, че от две години поради недостиг на средства не може да бъде довършен ремонта в детската реанимация и хирургия.
 
Репортаж на Борислав Петров и оператора Кирил Бациев.