Бившият шеф на "Булгаргаз": Старото ръководство остави една прекрасна компания

Николай Павлов заяви, че пред дома му продължава да има дежурни полицаи

07.02.2022 | 15:42 Редактор: Теодора Патронова

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" бе на петчасов разпит в прокуратурата. Николай Павлов беше призован да даде показания, след като преди 10 дни беше отстранен от поста, заедно с цялото ръководство на държавната компания.

"Аз съм в качеството на свидетел, както всички, които са разпитани по това досъдебно производство", изтъкна той.

По него са били разпитани и останалите членове от ръководството на дружеството, призовани от прокуратурата. Причината така и не стана ясна. Павлов обаче е обяснил как се извършват ценообразуването и сделките в "Булгаргаз“.

"На всички въпроси съм отговорил, които касаят договорите и доставките. Този бизнес се контролира и регулира от регулатора. Абсолютно няма от какво да се притесняваме", каза той.

Павлов изтъкна, че е оставил дружеството в отлично финансово състояние.

"С платени сметки, с предплатен газ към азерската компания, с 60% предплатени доставки към "Газпром". Сега трябва да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари. Имаме в лявата ръка договорите за доставка с двата дългосрочни партньора. От дясната страна вече са продадени тези количества на чудесна цена. От това по-добре - здраве му кажи", коментира още той.

Междувременно енергийният регулатор започна проверка на всички сделки на Газов хъб "Балкан" в последната седмица. Повод са твърденията на бивши министри, че новото управление на дружеството е продало над 60 хил. мегаватчаса от синьото гориво на определени фирми.

Павлов изрази надежда, че бизнесът няма да бъде оставен да функционира на настоящите високи цени на газ.

"Най-важното е топлофикациите да бъдат компенсирани заради мораториума – при тях ще се открие голяма дупка. Това обаче няма как да бъде приписано на старото ръководство", заяви той.

И въпреки че не е обвиняем, каза, че пред дома му продължава да има дежурни полицаи. Миналата седмица вътрешният министър намекна, че бившият директор на "Булгаргаз" вероятно ще бъде обвинен за поскъпването на синьото гориво след края на разследването. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК