Вафлите на българския пазар масово съдържат палмово масло. Такова е установено в 28 от общо 31 изследвани марки. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители".
Експерти уточняват, че нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канценогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.
От "Активни потребители" са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него. Това също създава рискове за здравето на потребителите, информира БНР.
Експертите сигнализират за още един проблем - пи нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Те са идентификация за вложените в храните технологични добавки.
Имат лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК