fallback

ДПС алармира за "чудовищна схема" със "златни паспорти", Петков обяви – скоро им идва краят

"Те са порок, който планираме да премахнем от - до", обеща премиерът

04.02.2022 | 14:00 Автор: Здравко Черкезов

От ДПС са сезирали главния прокурор Иван Гешев за нарушения при получаване на българско гражданство чрез инвестиции, или "златни паспорти".

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид обяви, че става въпрос за "чудовищна схема", при която в период от 2015 до 2021 г. над 120 лица, предимно китайци, работещи за китайските специални служби, и руснаци, са получили гражданство и право за пребиваване без проверка. 

Според ДПС в схемата са замесени председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, както и настоящият премиер Кирил Петков.

"Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лева и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. И тук изскачат въпросите дали това лице има тези близки отношения със служебния министър на икономиката и днес министър-председател на Република България", посочи Хамид Хамид.

Премиерът обяви в кулоарите на Народното събрание, че скоро идва краят на "златните паспорти".

"Едно от нещата, които обещах пред Европейската комисия, бе тези "златни паспорти" - краят им абсолютно категорично ще дойде в най-късо време. Това беше един от големите проблеми и за Шенген, и за отпадането на визовия режим за САЩ. Тези "златни паспорти" са един порок, който ние планираме да премахнем от - до", обеща Кирил Петков.

От ДПС обявиха, че ще представят случая пред съответната комисия в Брюксел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback