fallback

Българската православна църква чества Зимен Симеоновден

На 3 февруари се почитат Свети праведни Симеон и пророчица Ана

03.02.2022 | 07:55 Автор: Жаклина Иванова

На 3 февруари църквата чества Свети праведни Симеон и пророчица Ана, първи припознали Христос за Месия. Денят е наричан още и Зимен Симеоновден.

Преданието разказва, че Симеон бил един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птолемей II (285 – 246 г. пр. Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеон се паднала задачата да преведе книгата на пророк Исая. Когато стигнал до глава 7, стих 14, помислил, че има някаква грешка, защото там е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил". Симеон се опитал да поправи думата "Девица", но Ангел Господен го спрял: "Писането е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи!".

Пророчица Анна, дъщеря Фануилова, овдовяла млада, но не се омъжила втори път, а се посветила на служение на Бога. Тя живяла постоянно в храма и очаквала с твърда вяра идването на Спасителя. Като видяла детето Исус, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия - Христос, пише "Монитор".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback