КЗК обвини ЕРП-та в налагането на необосновано високи такси за кабелната мрежа

Предявените обвинения към ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про са за нарушение на Закона за конкуренцията

13.05.2014 | 15:38 Редактор: Мариета Иванова
КЗК обвини ЕРП-та в налагането на необосновано високи такси за кабелната мрежа

Комисията за защита на конкуренцията обвини трите ЕРП-та в налагането на необосновано високи такси за достъп до стълбовата мрежа на кабелните и мобилните оператори. Предявените обвинения към ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про са за нарушение на Закона за конкуренцията и злоупотреба с монополно положение. Причината е, че кабелните оператори нямали друга алтернатива освен стълбовете, собственост на трите електроразпределителни дружества.  

Електроразпределителната мрежа, включително и стълбовете, са собственост на трите ЕРП-та. Те имат право да взимат такси, ако по тях минават телефонни, интернет или телевизионни кабели.

Налагането на необосновано високи такси обаче, се отразявало, както на бюджета на кабелните оператори, така и върху сметките на техните клиенти, става ясно от мотивите на КЗК.

Проверката е направена по искане на Асоциацията на кабелните оператори в България.  Трите ЕРП-та имат право да представят писмени възражения по обвиненията в нарушение в срок от 30 дни. Ако твърденията бъдат доказани, Комисията може да наложи санкции в размер на 10 % от общия оборот за предходната финансова година на всяко от трите електроразпределителни дружества.