Новият стар лидер на "Да, България" прогнозира предсрочни парламентарни избори

Христо Иванов бе единствен кандидат за поста

29.01.2022 | 18:48 Редактор: Здравко Черкезов

"Да, България" преизбра Христо Иванов за председател на движението. Той беше единственият кандидат за поста, от който подаде оставка след последните парламентарни избори. По време на доклада за дейността на политическата формация Иванов посочи, че на вота през ноември те не са успели да се справят с новите предизвикателства и прогнозира нови предсрочни парламентарни избори.

Преди да му бъде гласувано повторно доверие от актива на "Да, България", Христо Иванов отчете успехите и грешките на партията на изминалите избори. 

"Не можахме да реагираме добре и адекватно на този възел или букет от предизвикателства, които се изправиха пред нас. Ние наложихме теми, но на третите избори не можахме да сме техният основен носител, не можахме да реагираме на появата на нов пол играч. Не можахме и отговорността за това е моя", заяви той.

По време на речта си преизбраният лидер не скри риска от връщане на статуквото... и прогнозира кратък живот на сегашното управление. 

"Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години - предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност - и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", сподели Христо Иванов.

Като причина за усещането си той посочи политическата нестабилност, която е възможно да прекрати предсрочно мандата на управлението. 

"Дали ще бъде докрай ще зависи от ползотворността, дали ще има резултат. Аз лично не смятам, че е честно пред избирателите да се залъгваме относно факта, че това е една много сложна коалиция. Изобщо нямаме намерение да клатим лодката грубо казано не за друго, а защото има много работа за вършене", подчерта преизбраният лидер на "Да, България".

Сред приоритетите на управляващите, е съдебната реформа – антикорупционен закон, промени в Конституцията и смяна на главния прокурор. 

"Четири години са и много, и малко време. Аз виждам от първия месец на работата на кабинета, че тогава когато има желание се намира и време, намират се и сили. Ние имаме разписана много ясна програма. В рамките на четири години ние няма да решим всички проблеми, но можем да направим една много сериозна стъпка напред", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

А като първа стъпка напред след преизбирането си Христо Иванов ще работи за развитието на организацията. 

"Считам това за естествено ангажимент. Виждам в това израз на недовършена работа. За своя успех като критерий ще използвам създаването на нови лидери, така че на следващия етап наистина да гарантираме голям избор и много нови лица", изтъкна той.

В конференцията на "Да, България" взеха участие над 600 делегати. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК