fallback

Очаква се ръст на туристите в България през летния сезон

Прогноза на зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев

11.05.2014 | 18:29

Очаква се ръст на туристите в България през летния сезон, стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев, цитиран от агенция Черно море.

Заедно с вицепремиера Даниела Бобева той се срещна на 11 май 2014 с представители на туроператорския, хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

„Абсолютно съм убеден, че ще има ръст и тази година. За изминалата той е поне два пъти и половина“, заяви Ботев. Той посочи и че всички туроператори, които оперират на британския, скандинавския и центалноевропейския пазар декларират покачване на записванията.

„В момента има над 12% повече визи, издадени от Беларус, има увеличение и на тези, издадени от Молдова“, коментира Ботев и допълни: „По отношение на Русия голяма част от руснаците са собственици на имоти в България – има над 400 000 имота по официална статистика, по неофициална може да са доста повече. Така, че това са хора с многократни визи, с право на престой“.

По отношение на изминалия зимен сезон зам.-министърът заяви, че също има ръст на туристите - над 4%, като все още не са отчетени последните 2 месеца, март и април 2014.

„Това показа невероятно високото ниво на българския туристически бизнес, защото в тази топла за България зима, пистите бяха подготвени по великолепен начин, съоръженията работиха перфектно, организацията беше много добра и страната показа, че може да се бори на високо ниво, заради оперативния си мениджмънт“, заяви Ботев.

Подробности в материала на Черно море.

fallback
Още от България
fallback