fallback

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена Божествена Света Литургия

11.05.2014 | 12:31 Автор: Ирина Георгиева

Българската православна църква почита на 11 май паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Те са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

На 11 май 2014 бе отслужена Божествена Света Литургия в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Като част от честванията на празника се проведе и шествие на ученици и учители от училищата по изкуствата в столицата.

Най-старата българска азбука е създадена между 862 и 863г. от Константин-Кирил Философ. С нея се поставя началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Те превеждат от гръцки на български език едни от най-необходимите книги, необходими за богослужение - Изборно евангелие, Хризостомовата литургия, Служебник, части от Псалтира и Требника. По този начин поставят основите на старобългарския литературен език.

През 867г. Кирил успява да накара папа Адриан II да признае делото им с брат му. След което в римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

През IX век двамата братя са канонизирани за светци, а 11 май е определен за техен ден още в ранното Средновековие. Празникът в България се отбелязва за пръв път през 1851г., когато епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив по инициативата на Найден Геров, организира празник и шествие.

 

fallback
Още от България
fallback