Месечните бюджети ще увеличат дълговете на болниците, смятат лекари

Лекарите питат и кога Здравната каса ще плати надлимитната дейност на болниците

08.05.2014 | 15:47 Редактор: Мариета Иванова
Месечните бюджети ще увеличат дълговете на болниците, смятат лекари

С въвеждането на схемата за разпределяне на средствата в болниците на принципа на месечни бюджети дълговете на лечебните заведения ще се увеличат, смятат лекари. Според критиците, въвеждането на подобна схема обслужва корпоративни интереси.

Някои от участниците в извънредния събор на БЛС, който започва утре в курортния комплекс „Златни пясъци“, са на мнение, че настоящото ръководство на съюза трябва да оттегли подписа си от Националния рамков договор за тази година, защото той не е в интерес на болниците и пациентите.  

Лекари, сред които и бившият председател на БЛС Андрей Кехайов, обвиниха настоящото ръководство на Лекарския съюз и това на Националната здравно-осигурителна каса в непрозрачни действия.

„За всички е ясно, че проблемът е в хроничното недофинансиране, че публичният ресурс, който се отделя, е малък“, заяви пред Bulgaria On Air Кехайов. Той допълни, че поради много причини, „за съжаление поради некомпетентност понякога“, и малкият ресурс, който се заделя, се разпределя неправилно.

Лекарите питат и  кога Здравната каса ще плати надлимитната дейност на болниците. Критиките обаче има и към дневния ред на събора на Лекарския съюз. Освен кога ще се въведе електронната здравна карта, предстои да бъдат обсъдени и проблемите на болниците, за които не всеки мениджър на лечебно заведение говори открито, поясниха критиците, които все пак ще вземат участие в извънредния  събор утре.