fallback

Почитаме Свети Великомъченик Георги Победоносец

По този повод във всички епархии беше отслужена празнична Света Литургия

06.05.2014 | 15:10 Автор: Ирина Георгиева

Българската православна църква прославя Свети Великомъченик Георги Победоносец. По този повод във всички епархии беше отслужена празнична Света Литургия. Днес към Кремиковския манастир „Св. Георги победоносец“ се стекоха стотици миряни, освен от България и от региона. 

Вярващи дойдоха и от Сърбия, Гърция, Турция и Хърватия за да посетят до Кремиковския манастир „Св. Георги победоносец“ и да се поклонят пред иконата на мъченика. Манастирът е съграден още по време на Второто българско царство. Предполага се, че това става по волята на цар Иван Александър. Местността над манастира е наричана Градището, някога там е имало крепост. Старата църква „Св. Георги Победоносец“ е построена през 1493г. Стенопистите в нея са тясно свързани с традициите на средновековната живопис през 13-14 век. Повече от 30 години стенописите в църквата са били реставрирани.

В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на змей, сподели пред камерите на България он ер Йеромонах Висарион.

 „Свети Георги е покровител на армията, на земеделците и това затваря кръга на бита на българина. Свети Георги е светец великомъченик почитан от народа и от региона и за това към манастира се стичат хора за да почетат война, светеца."

След празничната света литургия, гостите от балканските страни демонстрираха народните си танци и обичаи. За тях и за българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се освещават обредни хлябове, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Имен ден днес празнуват Георги, Гергана, Жоро, Гинка, Галя и други. Георги е най-разпространеното мъжко име у нас, носят го 173 000 мъже – с 5000 повече от Ивановците.

fallback
Още от България
fallback