Росен Плевнелиев: Необходим е сериозен финансов ресурс за модернизация на Въоръжените сили

Президентът удостои с висши звания офицери

06.05.2014 | 00:00 Редактор: Ирина Георгиева
Росен Плевнелиев: Необходим е сериозен финансов ресурс за модернизация на Въоръжените сили

Президентът Росен Плевнелиев призна, че държавата и обществото са в дълг към армията и е необходим сериозен финансов ресурс за модернизация на Въоръжените сили. За 10 години членство в НАТО България се е превърнала в надежден съюзник и това е основната гаранция за сигурността на обществото. Това подчерта българският държавен глава по време на церемонията, на която удостои с висше офицерско звание офицери от Българската армия.

Завишените изисквания към армията ни във връзка с членството на България в НАТО не могат да се покрият с отпускания от държавата бюджет за отбрана, заяви държавният глава. Той посочи, че ежегодно делът от Брутния вътрешен продукт, отделян за модернизацията на армията прогресивно намалява. Плевнелиев допълни, че трябва да продължат усилията за изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност.

 Според президента последните 10 години страната ни се е превърнала в надежден съюзник на НАТО и именно членството на България е основната гаранция за сигурност, независимост и суверенитет.

На официалната церемония президентът Плевнелиев удостои с висше военно звание 23-ма генерали от Националната армия. От 30 юни началник на отбраната ще бъде контраадмирал Румен Николов, който получи почетното звание „вицеадмирал“. Длъжността командир на сухопътните войски ще заеме бригаден генерал Андрей Боцев. Командир на ВВС ще бъде бригаден генерал Румен Радев, а командир на ВМС от юни ще бъде комодор Димитър Денев. Рокадите по върховете на армията бяха тема на разговор миналия месец между президента и кабинета, които постигнаха договорка за смяната на ръководните постове.

Репортаж на Златина Коцева и оператора Радослав Илиев: