fallback

Няма българи сред загиналите и пострадалите в Одеса

Българският външен министър призова за диалог и ред в украинския град

03.05.2014 | 14:18 Автор: Мариета Иванова

Няма българи сред загиналите и пострадалите в Одеса, нито сред служителите на Консулската служба. Това съобщи министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред БНР.

Безредиците в Одеса, предизвикани от пристигнали от Киев радикали от организациите "Десен сектор" и "Самоотбрана" взеха 37 жертви, а около 200 души са ранени, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС, позовавайки се на днешни данни на управлението на МВР в Одеска област.

Вигенин настоя правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за ограничаване влиянието на крайната десница и разоръжаването на паравоенните групировки, пише Dnes.bg.

"Настояваме за пълно разследване, разследването ще каже кой е виновен, ще даде детайлите", заяви още външният министър. По думите на Вигенин гарантирането на реда в града е отговорност на управляващите в Киев и Одеса.

"Властите в Одеса са наясно колко чувствителна е България по отношение на реда и спокойствието в областта. До вчера този ред беше гарантиран. Очаквам да се предприемат спешни действия, насилието да не се разпростре в други градове на областта, защото това би означавало да се засегнат и районите, населени с български граждани“, каза министърът на външните работи

По думите му от вчера ситуацията е станала взривоопасна.

"Нашият призив е за повече въздържаност от всички страни, повече разум, диалог. Стабилизацията в Украйна е възможна, само ако има диалог и се създадат условия за провеждане на планираните на 25 май президентски избори. Ескалацията на напрежението започва да поставя този процес под въпрос", каза Кристиан Вигенин.

По думите му, ако безредиците се разпространят, освен прекия риск пред българското население, възникват и други рискове, например възможно е една част от българите в Одеса да поискат да се върнат в България.

„Ако има масов характер, това би било сериозно предизвикателство за страната ни, но ние ще изпълним нашия дълг към сънародниците ни, ако това се случи. Българските граждани там, както и българските организации до този момент не са се ангажирали в пряко политическо или друго противопоставяне. Това дава шанс стабилността в региона да бъде запазена“, коментира още Кристиан Вигенин.

Той коментира и въпроса за сигурността на трасетата на доставките, доколкото тръбата, която доставя газ за България, минава през южната част на Украйна, близо до Одеска област.

„Ако ситуацията излезе от контрол, не знам доколко би могло да бъде гарантирана сигурността на газопреносната инфраструктура”, каза министърът.

 

fallback
Още от България
fallback