fallback

20 хиляди души се включиха в традиционно митинг-шествие по случай 1 май в София

Честването се превърна в предизборен митинг на социалистите

01.05.2014 | 16:27 Автор: Мариета Иванова

Около 20 хил. души участваха в традиционния митинг-шествие в София, посветен на 1 май - Деня на труда. То беше водено от лидера на БСП Сергей Станишев. Симпатизанти от цялата страна пристигнаха с автобуси, за да се включат в празника.

Честването на 1 май обаче се превърна в предизборен митинг, само няколко седмици преди вота за Европейски парламент.

Социалистите избраха за митинга си пространството около храм - паметника „Св. Александър Невски“, между сградите на БАН и НС. На събитието присъстваше председателя на парламента Михаил Миков, както и депутати от левицата.

Появата на лидера на БСП предизвика бурни скандирания и аплодисменти от страна на червените симпатизанти. Прелитащите в тренировъчен полет за 6 май военни самолети и вертолети допълнително усилиха еуфорията около митинга.

Лидерът на БСП се обърна към привържениците с думите:  „Скъпи приятели, другарки и другари, предстоят ни европейски избори и този път – на 1 май, червеното знаме на социалистите отново се превръща в символ за надеждата за справедлива Европа и социална България.“

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев на свой ред заяви, че държавата вече е тръгнала по пътя на икономическия растеж и с отговорност и държавност ще излезе от „дупката", в която е била вкарана по време на управлението на ГЕРБ.

„Ние тръгнахме по пътя на икономическия растеж, освободихме бизнеса от административната примка, наляхме милиони в икономиката и се борим за дълготрайни работни места”, заяви Стойнев.

И докато икономическият министър акцентира върху социални ангажименти на Кабинета „Орешарски“, кандидатът за втори мандат в Европейския парламент Илияна Йотова обеща осъществяването на няколко енергийни проекта.

 „Скъпи приятели, ще има и „Белене” и „Южен поток”. Няма никога да кажем "не" на Русия, а ще бъдем моста между Русия и Европа," заяви Йотова.

След речите на партийните лидери, привържениците на БСП организираха шествие към Борисовата градина, където традиционно на 1 май се отбелязва празникът на партийния им вестник.

Репортажа на Иван Иванов и Кристиян Лазаров може да видите в новините в ефира на Bulgaria On Air.

 

fallback
Още от България
fallback