fallback

Ниското заплащане е една от причините за липсата на кадри в редица сектори, смятат от КНСБ

Бизнесът трябва да промени мисленето си за възнагражденията и производителността, коментира вицепрезидентът на синдикалната организация Чавдар Христов

01.05.2014 | 11:07 Автор: Мариета Иванова

Липсата на кадри в редица сектори, като туризъм и инженерни специалности, например, се дължи до голяма степен на ниското заплащане, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той допълни, че е необходима промяна в мисленето на бизнеса, когато стане дума за връзката на производителността на труда и възнагражденията на служителите.

„Очевидно политиката за поддържане на конкурентоспособността е поддържане на ниски заплати”, коментира Христов.

По думите му е „вярно, че рязкото увеличаване не може да не повлияе върху конкурентоспособността. – „Но ние предлагаме да се покаже едно отношение към повишаване на доходите,” заяви Христов.

Вицепрезидентът на КНСБ коментира още, че на срещите между представители на управляващите, синдикатите и работодателите в последните дни не е постигнат голям напредък в сближаване на позициите за промени в Кодекса на труда. По думите му самият факт, че са предложени толкова много промени от синдикатите, изложени в обем от 63 страници, е показателен за съществуващите проблеми в отношенията между страните.

Още по темата

„От една страна, бизнесът иска либерализация,  облекчения, да решава проблемите, както намери за добре. От друга страни ние (синдикатите), които констатираме редица нарушения, сред които наплащане на заплати, настояваме за режими”, заяви Христов.

Той допълни още, че преговорите ще продължат, тъй като по спорни въпроси като продължителността на работното време, възнагражденията и други не е постигнато споразумение.

Вижте цялото интервю от видео файла.

fallback
Още от България
fallback