Радев: България не е поемала ангажимент за разполагане на сили на НАТО

Решаването на кризата в Украйна няма да стане с повече оръжие, заяви президентът

06.01.2022 | 12:20 Редактор: Елеонора Танева

Засега никой не е искал от България разполагане на допълнителни сили на НАТО на наша територия. Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на ритуала по освещаване на бойните знамена навръх Богоявление.

"Никой не е искал нищо от нас към момента. Към момента нямаме развитие и ескалация на тази криза. Има как при ескалация на напрежението да се вземе национално решение", коментира президентът.

"Внушението, че някой ни казва какво да правим и ние трябва да изпълняваме тези решения, е неправилно като постановка", допълни министърът на отбраната Стефан Янев.

Радев коментира и темата Северна Македония като приветства усилията на правителството да актуализира диалога.

"България продължава да бъде открита за диалог със Северна Македония. Вярвам, че всички обещания и ангажименти, поети от нашите съседи, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът по интеграция в ЕС", заяви Радев. 

Президентът подчерта, че конституционните гаранции за македонските българи, прекратяване езика на омразата и прекратяване на процесите на дебългаризация само ще помогнат за промяна в позицията на България за преговорите за членство на РСМ в ЕС.

Радев изрази очакванията си, че кризата между Русия и Украйна ще се разреши с дипломатически средства.

"Решаването на кризата в Украйна няма да стане с повече оръжие и повече военна сила. Ще стане с повече диалог и дипломация. Никой не е искал нищо от България към момента – към момента нямаме развитие, нямаме ескалация", заяви държавният глава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК