Human rights watch призовава България да спре груповото експулсиране на бежанци

В доклад на организация се критикува политиката за овладяване на бежанския поток у нас

29.04.2014 | 16:44 Редактор: Мариета Иванова
Human rights watch призовава България да спре груповото експулсиране на бежанци

Международната правозащитна организация Human rights watch призовава България да прекрати груповото експулсиране на бежанци на турската граница и да спре употребата на сила от граничните полицаи. Това става ясно от доклад, озаглавен „План за овладяване”, на организацията, в който се критикува политиката в страната по справяне с бежанския поток. Страната ни е обвинена в „систематични и целенасочени действия срещу бежанците“. "България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон", става ясно от доклада.

Дни по-рано министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи като „фрапиращи лъжи и клевети“ информацията, че страната ни се пазела от бежанския поток с насилие.

На 25 април в медиите се появи информация, че от Human rights watch критикуват страната ни в начина, по който се справя с бежанския поток. От правозащитната организация посочили, че граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в държавата ни. Това се правело систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г.
Пред информационна агенция Фокус Йовчев коментира, че е изненадан как авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения, които лесно можело да се проверят. Той дори заподозря вътрешна намеса в разпространението на данните.