Патриарх Неофит: Посрещаме 2022 г. с надеждата за повече радост, по-малко мъка, болка и тъга

Нашето преображение зависи от нашите решения и действия, подчерта Негово светейшество

31.12.2021 | 20:19 Редактор: Елеонора Танева
Патриарх Неофит: Посрещаме 2022 г. с надеждата за повече радост, по-малко мъка, болка и тъга

Негово светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение за настъпването на Новата 2022 година, съобщиха от Българската патриаршия.

В него патриарх Неофит се обръща с думите: "Прекрачихме прага на още една от отредените ни години. Старата изпратихме с облекчение, а Новата посрещаме както винаги с нова надежда за по-добри бъднини. За повече радост, светлина и добра воля между човеците и по-малко мъка, болка и тъга, по-малко враждебност и насилие и не на последно място за по-малко лекомислие, което за съжаление често съпровожда човешките решения и действия. Така започва обръщението на Негово светейшество българския патриарх Неофит за настъпването на Новата 2022 г.

В молитвите си той пожелава за българския народ здраве и благоденствие, но и мъдрост.

"Времето, в което живеем, настойчиво ни подканва към дълбоко осъзнаване и коренна промяна в начина, по който живеем и "господаруваме" в дарения ни от Твореца свят. Бог има Своите начини да изменя нещата към добро, ала нашето съработничество, полагането на нашите лични усилия е неотменимо условие за всяка такава промяна. В това е смисълът на Божия образ и подобие в човека – че той е сътворен именно за богоуподобяване и за съработничество със своя Творец, за да достигне накрая и до последната си цел, която е обòжението", подчертава Негово светейшество.

И призовава да влезем в Новата 2022 година с тези мисли и истини, за да успеем да променим и себе си, и нашия свят. 

"Нашето преображение, което очакваме в неговата пълнота в перспективата на Царството Божие, започва още оттук – от нашите решения и действия, на тази земя, от начина, по който се отнасяме към дара на живота, от благодарността и умереността ни във всичко, имащо отношение към нашия собствен живот, към живота на цялото човечество и въобще към живота на земята във всичките му форми", гласи още посланието на патриарх Неофит.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК