Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията

За отстраняването му са гласували 106 социалисти, против - 61 гласа

30.12.2021 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова

Кирил Добрев е изключен от БСП. Това реши Националният съвет на левицата след извънредни заседания. А според анализатори в партията се оформя опозиция, доминирана от президента Румен Радев.

След двудневното неприсъствено гласуване между празниците дали видният критик на Корнелия Нинова да бъде изключен дойде и решението - взето със 106 гласа "за" от общо 170 гласували. Наложената му "партийна мярка "Изключване", е въпреки гласовете на 61 социалисти, обявили се против.

На този фон още една структура възропта - софийската.

"Предложението за изключването на Кирил Добрев от БСП, така както е представено от ИБ на НС на БСП, е повод за сериозно безпокойство за вътрешните процеси в БСП, за другарството и взаимопомощта", се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Софийската организация на партията.

Самият Кирил Добрев, който е и бивш заместник-председател на партията, отказа коментар. Според анализатори обаче един партиен лидер започва да губи в момента, в който започне да изключва хора и структури с неясни мотиви.

"Изобщо това врагът с партийния билет е много стара битка и е във всички партии. Защото там проблемът не е конкурентът, а врагът в самата партия. Това виждаме от години в БСП - властта на Нинова и оспорването на нейната власт", каза политологът Цветанка Андреева.

Според нея фигурата на Радев е ключова и решението за изключването на Кирил Добрев е проявление на битката между президента и Нинова. 

"Не друг е проблемът на Нинова, а основният център на опозицията е Румен Радев. Това е битка между Радев и Нинова, в крайна сметка. Това е човекът, който изгради политически клонинг на БСП - ПП "Промяната" допълни тя.

Политическият пиар Мадлен Алгафари обаче смята, социалистите по-рано са показали къде е мястото на Кирил Добрев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК