Стартира предизборната кампания за евроизборите

25.04.2014 | 20:52

На 25 април официално стартира предизборната кампания за евроизборите в България. Президентът Росен Плевнелиев призова политиците да проведат истински, качествен дебат по европейския дневен ред. Точно след месец - на 25 май, България ще изпрати в Брюксел своите 17 от общо 751 евродепутати. Всички те представляват над 500 млн. граждани от 28-те страни-членки в Европейския съюз.

Още през далечната 1979 в 9 страни-членки се провеждат първите преки избори за европейски парламент. 35 години по-късно правото си на глас могат да упражнят 400 млн. избиратели от 28 държави. У нас на 25 май за доверието на българските избиратели се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидати. Президентът Плевнелиев апелира политиците да се разграничат от компроматите и да дебатират по актуални въпроси като банковия съюз, еврозоната, икономическата криза и безработицата.

За пръв път преди евровота са ясни и партийните еврономинации за председател на европейската комисия. ЕНП номинира Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Люксембург.  Кандидатът на ПЕС е Мартин Шулц, настоящият председател на европейския парламент. Алиансът на либералите и демократите избра бившия белгийски премиер и лидер на парламентарната група на АЛДЕ, Ги Верхофщад.Резултатите от евровота във всички 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 25 май.

Повече подробности вижте във видеото: