fallback

Йовчев: Случващото се по границата може да бъде проверено

25.04.2014 | 14:10 Автор: Ирина Георгиева

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи като клевета и откровена лъжа доклада на правозащитната организация "Human Rights Watch"*.

В документа се посочва, че е имало редица случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция. В доклада на организацията, се цитират показанията на Абдулах, афганистанец, търсещ убежище в странат ни. В тях е посочено, че веднага след като са го хванали на границата ни с Турция, граничните полицаи са започнали да го бият. От ръководството на "Human Rights Watch" твърдят, че са запознати с още 44 такива инцидента, в които са участвали приблизително 520 души. Според "Human Rights Watch" не са спазени основни процедури при връщане на чужденци, търсещи убежище в страната ни.

„Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават”, заяви Йовчев пред „Фокус”.

Министър Йовчев категорично отрече тези твърдения и подчерта, че те могат да бъдат потвърдени.

"Върху по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, може да се провери", коментира Йовчев.

В доклада се посочват и факти от ООН, че през 2013 г. България се е оказала неподготвена да посрещне имигранти и бежанци.

Докладът ще бъде представен официално на 29 април.

 

*"Human Rights Watch" ( в превод Наблюдение на човешките права) е неправителствена организация, която си е поставила за цел да наблюдава спазването на човешките права. Седалището на организацията е в Ню Йорк. Днес Хюмън Райтс Уоч е най-голямата международна институция в тази сфера.

fallback
Още от България
fallback