На 24 декември празнуваме Бъдни вечер. Това е последният ден от Великите пости, в който се очаква раждането на Божия син. Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници.
По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. По искрите от огъня се гадае каква ще бъде годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата.
На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Гозбите задължително са постни. На трапезата се слага варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.
След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана в символ на очаквания гост. Във всички православни храмове тази вечер се отслужва празнично богослужение в очакване на Рождество Христово.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 2 години
преди 2 години