НЗОК санкционира болници с 1.5 млн. лв.

Причината е груби нарушения, установени при проверки през първото тримесечие на годината

23.04.2014 | 16:31 Редактор:
НЗОК санкционира болници с 1.5 млн. лв.
НЗОК санкционира болници с 1.5 млн. лв.

Националната здравноосигурителна каса няма да изплати милион и половина лева на болниците, заради груби нарушения, установени при проверки през първото тримесечие на годината. Това съобщи управителят на касата д-р Румяна Тодорова.

Най-честите нарушения са ненужни хоспитализации по клинични пътеки.

„В една от болниците, в която очното отделение е с 5 легла, се оказа, че лежат 7 пациенти, но няма нито един от тях при непосредствения контрол“, посочи Тодорова.

В празничните дни 13 районни здравноосигурителни каси сa извършили внезапни проверки в 37 лечебни заведения в страната. Целта е била да се установи дали хоспитализираните пациенти са в болниците по празниците.

„В 14 от лечебните заведения бяха открити нарушения само по този един единствен показател. Ние не сме гледали документация, не сме търсили качество, просто съответствие на отчетените случаи или тези, които предстои да бъдат отчетени, което представлява 38% от лечебните заведения бяха открити с нарушения“, коментира още Тодорова.

За установените нарушения ще бъдат понесени и съответните санкции, категорични бяха от НЗОК.

Експертите алармират и за лоша хигиена в лечебните заведения. Проблемът засяга най-вече държавните и общински болници.

Не всички болнични заведения обаче могат да се поставят под общ знаменател.  Има и отличници, обясниха от касата.

„Добро впечатление направиха отделения, в които имаше много работа, тежко болни. Хората работеха изключително експедитивно, лекарите бяха абсолютно наясно за движението на пациентите. Така проверката отнемаше не повече от 10-15 минути“, обясниха от касата.

Проверките в Пазарджик и Пловдив са показали, че лични лекари са отчели дейност, която всъщност не са извършили, като от касата възнамеряват да сезират прокуратурата.  

Репортаж на Вяра Петрова и Христо Анчев.