fallback

Емил Савов: Има риск от неизпълнение на целите по ОП „Околна среда“

Днес общините следва да получат конкретни мотиви за коригираните им проекти по програмата, коментира заместник- изпълнителният директор на Сдружението на общините

23.04.2014 | 11:27 Автор: Мариета Иванова

Днес общините следва да получат конкретни мотиви за коригираните им проекти по Оперативна програма „Околна среда“. За това са се разбрали вчера с екоминистъра представителите на Сдружението на общините, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-изпълнителният директор на сдружението Емил Савов. Той допълни още, че се надява на засегнатите общини да им бъде даден 10- дневен срок за отговор по мотивите.

Припомняме, че вчера стана ясно, че контролиращият орган на изпълнението на проекти по ОП „Околна среда“ е констатирал нередности в 80 общини, като са били проверени около 230 проекта, които са били или се изпълняват в момента.

„На футболен език ЕК ни показа „жълт картон“ за това как се управляват тези средства у нас“, коментира Савов.

Той допълни още, че при някои общини санкциите са по-големи от целия годишен бюджет. Нещо повече при неизпълнение на проекта следва да бъдат възстановявани и изразходваните средства, коментира Савов. Той посочи за пример община Костинброд, която изпълнява проект за 100 млн. лева по програмата, при който са наложени корекции за 24 млн. лева. В същото време целият бюджет на общината е в рамките на 10 млн.  лева. Савов коментира още, че с неизпълнението на проектите има риск да не бъдат постигнати заложените цели в програмата, чийто бюджет е за 1 млрд. лева.

Пълният коментар по темата вижте от видео файл.

fallback
Още от България
fallback