Емил Савов: Има риск от неизпълнение на целите по ОП „Околна среда“

Днес общините следва да получат конкретни мотиви за коригираните им проекти по програмата, коментира заместник- изпълнителният директор на Сдружението на общините

23.04.2014 | 11:27 Редактор: Мариета Иванова
Емил Савов: Има риск от неизпълнение на целите по ОП „Околна среда“

Днес общините следва да получат конкретни мотиви за коригираните им проекти по Оперативна програма „Околна среда“. За това са се разбрали вчера с екоминистъра представителите на Сдружението на общините, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-изпълнителният директор на сдружението Емил Савов. Той допълни още, че се надява на засегнатите общини да им бъде даден 10- дневен срок за отговор по мотивите.

Припомняме, че вчера стана ясно, че контролиращият орган на изпълнението на проекти по ОП „Околна среда“ е констатирал нередности в 80 общини, като са били проверени около 230 проекта, които са били или се изпълняват в момента.

„На футболен език ЕК ни показа „жълт картон“ за това как се управляват тези средства у нас“, коментира Савов.

Той допълни още, че при някои общини санкциите са по-големи от целия годишен бюджет. Нещо повече при неизпълнение на проекта следва да бъдат възстановявани и изразходваните средства, коментира Савов. Той посочи за пример община Костинброд, която изпълнява проект за 100 млн. лева по програмата, при който са наложени корекции за 24 млн. лева. В същото време целият бюджет на общината е в рамките на 10 млн.  лева. Савов коментира още, че с неизпълнението на проектите има риск да не бъдат постигнати заложените цели в програмата, чийто бюджет е за 1 млрд. лева.

Пълният коментар по темата вижте от видео файл.