Панев за поскъпването на тока: Атака на КЕВР срещу новото правителство

Според депутата от ДБ парламентът трябва срочно да промени състава на енергийния регулатор

14.12.2021 | 22:55 Редактор: Здравко Черкезов
Панев за поскъпването на тока: Атака на КЕВР срещу новото правителство

Докато министър-председателят Кирил Петков обяви, че няма да допусне поскъпване на тока за битовите потребители, КЕВР обяви покачване на цените на електроенергията и парното от 1 януари 2022 г.

"Това е разстрел от упор на новото правителство от страна на КЕВР", заяви икономистът и депутат от "Демократична България" Владислав Панев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Панев парламентът трябва срочно да промени състава на комисията заради изтеклите мандати на някои от нейните членове. Трябва да бъде променен и закона, позволяващ на КЕВР да увеличава цените на тока и от 1 януари.

"Ако това го променим до края на годината, КЕВР няма да има мотив да качва цените. Другото, което можем да направим, e мораториум", обясни той.

Макар че цените на енергоносителите да растат в световен план, цените за домакинствата в България се определят веднъж в годината – на 1 юли – за следващите 12 месеца. 

"Има възможност и за лавиране, и за тяхното замразяване, особено в сегашната ситуация", коментира Панев, и уточни че законът предвижда корекция от 1 януари при големи промени в пазара.

Четете повече по темата в  BloombergTV.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК