Реформите в образованието ще се забавят до 2016

За момента изпълнителната власт не е представила свой проект за училищно образование

18.04.2014 | 16:30 Редактор: Мариета Иванова
Реформите в образованието ще се забавят до 2016

Реформите в образованието ще се забавят до 2016 година. Това става ясно от националната програма за реформи, публикувана на страницата на Министерството на финансите. Проблемите в здравеопазването също очакват своето решение, а реформата в пенсионната система за момента остава замразена.

За момента изпълнителната власт не е представила свой проект за училищно образование. Вижданията на ГЕРБ, които бяха трасформирани в закон, не бяха приети, като настоящите управляващи обещаха да наложат нова визия за това. Такава за момента липсва, но дори и депутатите, които декларират подкрепа за кабинета, настояват Министерството на образованието да излезе с предложение за намаляване на процента деца, отпаднали от  как училище, например.

„Ще настоявам на първото заседание на Комисията по образование и наука до средата на месец юни Министерството на образование да ни предостави виждане за Закон за средното образование , в което да бъдат разписани тези мерки, най-вече чрез различните форми на училищна заетост, за да видим как ще решим този проблем коментира Ваня Добрева от „Коалиция за България”.  

От ГЕРБ настояват за мащабен план за действие за ограничаване на броя на отпадащите ученици.

„От една страна социалната подкрепа за семействата, от друга страна мотивация за учителите, които ще работят по различен начин, на различен терен, различен подход на преподаване,” коментира необходимите промени депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова.

 Освен децата, напускащи преждевременно училище, което ги обрича на трудности в намирането на работа и вероятно на трайна безработица, проблем за пазара на труда представляват и хората над 50-годишна възраст, останали без препитание. За тях правителството също трябва да вземе мерки.

В областта на здравеопазването за тази година е заложено да бъде изработен Стандарт по обща медицина, който се очаква да подобри достъпа до медицинска помощ.

Натовареността на съдебната система се очаква да бъде анализирана през 2015 година. Депутатът от „Коалиция за България” Красимир Янков е категоричен, че към момента няма политическа намеса в работата на Темида.

„Има и друго тълкуване, че трябва да изолираме политическите партии, българския парламент изцяло от съдебната система. Мисля, че в момента законодателят е намерил един баланс , аз лично съм против”, посочи Янков.

В плана за реформи е записано, че ще се засили ролята на гражданското общество при избора на висши позиции в съдебната власт, което се очаква да ограничи и често критикуваната практика на „кадруване” в системата.

Репортаж на Кремена Кръстева.