Медици, обидени на здравния министър, че "Лозенец" е здравна аномалия

"Болницата има много лоши финансови резултати, а това е шанс тя да се спаси", убеден е Кацаров

10.12.2021 | 18:05 Редактор: Теодора Патронова

Медици от болница "Лозенец" излязоха на протест пред здравното министерство с искане за оставката на Стойчо Кацаров. Те са против решението на министъра за сливане с детската болница. Напрежението в здравното заведение ескалира през последните дни.

Според протестиращите сливането на двете лечебни заведения е технически невъзможно. Те са притеснени и че ще загубят работата си.

Протестът беше подкрепен и от студенти по медицина, притеснени какво ще се случи със стажовете и специализациите им, които се провеждат в болницата

Протестиращите поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

"За колко ни продаде г-н Кацаров? За пожелание за Весела Коледа мога да му кажа, че ние не сме трафиканти на органи, както в ефир той заяви. Той е трафикант на човешки съдби", заяви старшата операционна сестра в болницата Даниела Димитрова.

От "Лозенец" не вярват на обещанията на министъра, че ще се запази статута и дейността ѝ.

"Болница "Лозенец" се ликвидира с този акт. Това е акт, който не може да бъде приет с лека ръка дори това да е с популистка цел. Никой от нас не е против детско здравеопазване, но не и да се ликвидира "Лозенец". За мен това е престъпление да се унищожи една действаща болница", подчерта изпълнителният директор доц. Радосвет Горнев.

Здравният министър обаче е категоричен за своето решение. Той заяви, че Министерският съвет и Народното събрание също са подкрепили сливането на двете болници, докато бъде изградена национална детска болница.

"Правителствената болница е здравна аномалия, останала от времето на тоталитарната държава. В същото време болните деца се лекуват в много лоши условия в сегашната детска болница. В същото време имаме най-луксозната болница - правителствена. Властта казва, че се отказва и отваря вратите ѝ. Това няма да доведе до унищожаване на болница "Лозенец", но ръководството ще бъде освободено", заяви още министърът. 

По думите на министъра сливането на двете лечебни заведения означава, че новият субект ще има едно управление.

Болницата има много лоши финансови резултати, а това е шанс тя да се спаси, убеден е той.

А медиците поискаха извинение от Кацаров, заради думите му, че болницата е здравна аномалия.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК