Как се разпределят дълговете на НЕК?

Коментар на Ангел Божилов, главен изпълнителен директор на „Обединени енергийни търговци" ООД за предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев.

16.04.2014 | 13:09 Редактор: Мариета Иванова
Как се разпределят дълговете на НЕК?

Общо дълговете на НЕК достигат сума от 2.6- 3 млрд. лева, подчерта в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев  Ангел Божилов, главен изпълнителен директор на „Обединени енергийни търговци" ООД. Експертът подчерта, че когато министърът на енергетиката говори, че дълговете на компанията се в рамките на няколко стотици милиона, а  от ГЕРБ споменат за милиарди, страните има предвид различни задължения.

Божилов поясни, че дълговете на НЕК са три основни вида.

„Веднъж компанията дължи пари на банки. Това са дългове, които се обслужват дефинитивно, макар  че последният беше разплатен със заем от БЕХ. Вторите са неразплатени суми с доставчици, които значително се бавят, заради ликвидната криза в НЕК. И третият тип задължения са към БЕХ. Всичко това заедно може да достигне сума от над 2.6 млрд. лева“, посочи Божилов.

Той допълни, че вътрешната задлъжнялост в БЕХ вероятно може да се квалифицира като нещо, което може да се менажира, но трябва да се има предвид, че някой ден трябва да се връщат тези пари.

Експертът посочи още, че ако произвежданият ток от централите в Марица 1 и 3 се пренасочи изцяло за износ към Турция, ще бъде направена икономия от 500 – 600 млн. лева за година само по тази линия. Той поясни, че ценовите нива в южната ни съседка позволяват да се изнася произведения ток в т.нар. „скъпи централи“ и НЕК да не нарушава договорите си към тях.