Традиционно на трапезата за Никулден трябва да има риба. А ден преди празника търсенето на риба е голямо. Тази година цените са по-високи. А според търговците има засилено търсене на прясна риба, но българинът залага на шарана.
"Най-вече българската риба, тази, която е отгледана в България. Типично и най-традиционно е шаранът", каза зам.-управителят на търговска верига Борис Стефанов.
Вера Христова повече от 10 години продава риба и дава полезни съвети при избора.
"То си личи по очите и след това по хрилете. Хрилете на една риба като са много червени и много ярко червени значи всичко е добре, а очите трябва да са бистри и изпъкнали", коментира тя.
Важно е рибата да е прясна, а традицията да се спази, категорични са купувачите.
На трапезата на Никулден трябва да има риба с люспи, за да е богата годината на семейството.
Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК