fallback

Симеон Николов: България трябва да има твърда позиция по кризата в Украйна

Няма пряка опасност Русия и НАТО да влязат във война, заяви директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

11.04.2014 | 10:56 Автор: Ирина Георгиева

България трябва има твърда позиция за кризата в Украйна, но е трудно и да се съгласим с исканията на НАТО да се разположат чужди въоръжени сили на наша земя, заяви в Сутрешния блок на България он ер Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.  Експертът е категоричен, че няма пряка опасност Русия и НАТО да влязат във война.

„Няма опасност за България да бъде въвлечена във война между Русия и НАТО. Ние трябва да видим тази криза като шанс. Шанс да получим неща, които до сега не можехме,” заяви Николов.

По думите му страната ни има възможност да получи повече пари за военен бюджет и да се избави от руското въоръжение. Той подчерта, че в момента България може да се прояви и като водеща страна.

Симеон Николов коментира и посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. По думите му една от целите на посещението му е именно да разбере ясната позиция на страната ни. Ето и подробностите:

В Сутрешния блок на България он ер темата за кризата в Украйна коментира и Кирил Цветков, генерал-лейтенант от резерва.  По думите му предстои нова Студена война.

На въпрос на Иван Нончев какво ни очаква в бъдеще военнослужещият заяви, че никоя от страните няма интерес да се стигне до въоръжен сблъсък. Световният мир в момента е устойчив и няма прогнози някой да го наруши, допълни още  Цветков.

„ Някои казват, че се харчат твърде много пари за мисии в Афганистан, в Ирак, но това е част от общата превенция за мир, която се води от демократичните държави,” коментира той.

България трябва да се съобразява с националните си интереси, категоричен е ген. Кирил Цветков. По негови думи в момента има над 2000 фирми и над 100 000 души, свързани с руския бизнес. Приоритет за страната ни е да се предпазят и доставките на газ, които са около 85%, заяви експертът.

„В глобализиращия се свят малките държави не са защитени,” допълни Цветков. Според него една от правилните позиции, която страната ни може да заеме, е да бъде медиатор в отношенията между Русия и ЕС.

fallback
Още от България
fallback