fallback

Отпадат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредити

Облекчението ще важи не само за новите, но и за вече сключените договори за потребителски заеми.

09.04.2014 | 17:06 Автор: Мариета Иванова

Наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредити отпадат. Това решиха депутатите, приемайки окончателно текстове от Закона за потребителския кредит.

Със 102-ма "за", трима "против" и 16 "въздържали се" депутатите решиха отпадането на такси при предсрочно погасяване на кредита да се отнася и за вече сключени договори. Условието да са изминали поне 12 месеца, откакто кредитът е изтеглен обаче остава.  

В кулоарите на парламента депутатът от левицата Янаки Стоилов обясни и ползите:

„По този начин се запазва стабилността на банковата система и едновременно с това ще се раздвижи кредитният пазар, защото кредитополучателите могат да погасят сегашните си задълженията и да сключат нови договори“, заяви Стоилов. Премахват се и всички такси и комисиони за обслужване на кредита и усвояването му. Забранява се още на кредиторът да събира повече от веднъж такса за едно и също действие. Малките потребителски кредити - до 400 лева, също ще могат да се изплащат предсрочно, но сключилите договор няма да могат да се отказват от него, както е при другите кредити. Един от вносителите на проекта – Румен Гечев, коментира, че България е последната страна- членка на ЕС, която синхронизира закона с европейската норма и нападна опозицията, че не е подкрепила промените.

„Искам да се знае от българската общественост, че партия ГЕРБ не подкрепи защитата на българските кредитополучатели“, коментира Гечев.

Също днес депутатите решиха да почиват 10 дни по Великден. Народните избраници ще са във ваканция от 17 до 26 април. Така първото им заседание след празниците ще бъде на 29 април и  ще е извънредно.

 

fallback
Още от България
fallback