fallback

Viet Nam News: България и Виетнам разчитат на стратегическо партньорство

България е на 58-о място по ПЧИ във Виетнам с $30 млн.

07.04.2014 | 07:29

Визитата на българския министър-председател засилва двустранните отношения, пише в уводната  си статия от 7 април вестник Viet Nam News.

„България развива връзки с Виетнам в рамките на азиатската си политика и двете страни разчитат те да прераснат в стратегическо партньорство“ – съобщава още вестникът.

Двустранната търговия в момента е 70-80 млн долара. България и Виетнам ускоряват стъпките за изпълнение на нов модел на икономическо сътрудничество на базата на използването на силните страни на всяка от тях, съобщава специалният пратеник на телевизия Bulgaria ON AIR в Ханой, Доника Ризова.

"В момента във Виетнам има 7 преки чужди инвестициионни проекта от България за общо над 30 млн. долара, с което страната е на 57-о място сред други 98 страни и територии. Двустранното партньорство в други области като сигурност, отбрана, образование и култура също се развива позитивно. Образователната програма за сътрудничество обхваща периода 2012-2026г. – пише още вестникът. България е обещала да сподели опита си в опазване на културно-историческото наследство и археологията чрез изпращане на експерти във Виетнам за реставрация на исторически обекти. Над хиляда виетнамски граждани живеят в момента в България" - пише още Viet Nam News.

Двете страни са демонстрирали тясно сътрудничество си на многостранни форуми в миналото. България подкрепи членството на Виетнам в Световната търговска организация, Съвета за сигурност на ООН за 2008-9 и Съвета за човешки права 2014-16. Виетнам подкрепи България за мястото в Икономическия и социален съвет на ООН, председателството на Юнеско и Международния съд на ООН.

Министър-председателят Пламен Орешарски е на официална визита във Виетнам до 9 април, в навечерието на отбелязването на 65г. от установяване на дипломатически отношения през 2015г. Той е придружен от министрите на земеделието, културата, транспорта, зам-министъра на икономиката и енергетиката.

 

 

 

fallback
Още от България
fallback