Поставените под карантина в Испания наши учители и ученици не са ваксинирани

Със самолета "Спартан" днес те ще бъдат прибрани в България

17.11.2021 | 13:10 Редактор: Тодор Петров

Шестимата български ученици и двама учители, които са под карантина в Испания след положителни тестове за Ковид-19, не са били ваксинирани. Това съобщиха от образователното министерство.

Със самолета "Спартан" днес те ще бъдат прибрани в България. Военно-транспортната машина вече излетя тази сутрин, а на борда пътува и екип на Военномедицинската академия. 

"Смятам, че сме взели всички необходими мерки, така че да защитим екипажа. Той е ваксиниран, но все пак се използват предпазни средства", уточни Лазарин Лазаров - началник щаб на 16-а транспортна авиационна група.

Прибирането се организира от Министерствата на образованието, на здравеопазването и на отбраната. Учениците и учителите са били на посещение в Севиля по програмата "Еразъм". 

На 13 ноември 6 от общо 31 ученици от Професионална гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" в Нова Загора са дали положителни резултати за коронавирус с антигенни тестове, точно преди полета на групата от Малага през Мюнхен за София. 

Направените след това PCR тестове също са били позитивни. На 14 ноември учениците с отрицателен резултат, заедно с двама учители, са се върнали у нас. В момента те са под карантина. 

"Работихме в екип с външно министерство, Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването, консулите на България в Испания за тяхното добро пребиваване и завръщане. Надяваме се, че всичко ще приключи нормално и всички ще си бъдат по домовете", заяви директорът на ПГТТ Нова Загора инж. Петя Русева.

Заразените са карантинирани в хостел в Севиля. Учениците нямат симптоми и се чувстват добре. Очаква се тази вечер те да се приберат на родна земя. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК