Янко Янков: България се нуждае от нови изтребители

Има нужда и от системно обновяване на военноморските сили, коментира пред Bulgaria On Air председателят на Комисията по отбрана в парламента

04.04.2014 | 17:34 Редактор:
Янко Янков: България се нуждае от нови изтребители
Янко Янков: България се нуждае от нови изтребители

Българската армия ще закупи нови изтребители, съобщи 24 часа. Във връзка с натовските ангажименти на България се оказа, че армията не разполага с достатъчно боеспособна техника. Кризата в Украйна е наложила правителството да вземе решение за закупуването на съвременни многоцелеви изтребители. Това по всяка вероятност ще стане през юни с решение на кабинета, посочва изданието. По всяка вероятност ще са необходими около 700 млн. лв. Предстои да стане ясно и дали изтребителите ще са нови или използвани.

В последните 2 седмици честото прихващане на руски разузнавателни самолети край българското Черноморие е повишило значително и военните полети от българска страна.

Евентуален отказ на руската страна да обслужва изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозен проблем, това заяви депутатът от ДПС и председател на Комисията по отбрана в парламента Янко Янков. Той потвърди, казаното от министъра на отбраната Ангел Найденов, че България е изключително зависима по отношение на военновъздушните сили от Русия. Именно затова е необходимо е спешно закупуване на нови изтребители.

Предстои изнесено заседание на комисията в Граф Игнатиево, на което ще бъде разгледан въпросът.

Янков коментира и че има нужда от системно обновяване и на военноморските сили.